Overwegingen bij een cleanroom installatie

Een cleanroom is een gecontroleerd werkgebied met een bepaald niveau aan luchtdeeltjes en andere verontreinigingen. Een cleanroom installatie is gebruikelijk in veel industrieën, zoals bijvoorbeeld de farmaceutische sector, de productie van medische apparatuur, wetenschappelijk onderzoek, chemische processen en de fabricage van elektronica. Het ontwerp en de cleanroom installatie vereist een zorgvuldige afweging van het beoogde gebruik, de toegestane deeltjesconcentratie, locatie, het productieproces en de kosten. Het ontwerp, de specificatie en de cleanroom installatie vereisen een nauwe coördinatie tussen het ontwerpteam en alle afdelingen of partijen die de ruimte zullen gebruiken. Het personeel dat is geselecteerd om in cleanrooms te werken, wordt uitgebreid getraind in de theorie van contaminatiecontrole. Ze betreden en verlaten de cleanroom via luchtsluizen, luchtdouches en/of kleedkamers, en ze moeten speciale kleding dragen die is ontworpen om verontreinigingen op te vangen die van nature worden gegenereerd door de huid en het lichaam.

Specificaties van een cleanroom installatie

  • HEPA (High Efficiency Particulate Air) -filters: deze filters zijn uitermate belangrijk voor het in stand houden van de contaminatiecontrole. Ze filteren deeltjes zo klein als 0,3 micron met een minimale deeltjes-collectieve efficiëntie van 99,97 procent. De lucht in cleanrooms wordt doorgaans voortdurend verspreid via HEPA-filters om verontreinigingen in de lucht te verwijderen en om frisse lucht te leveren aan de inzittenden van de ruimte.
  • Architectuur cleanroom installatie: Schone ruimten zijn ontworpen om een luchtstroom te bereiken en te behouden waarin het gehele lichaam van lucht binnen een begrensd gebied met uniforme snelheid langs evenwijdige stroomlijnen beweegt. Deze luchtstroom wordt laminaire stroming genoemd. Luchtstroom die beperkt is, veroorzaakt turbulentie en turbulentie kan leiden tot deeltjesbeweging. Het behoud van laminaire stroming vermindert het risico op verontreinigingen in de lucht.
  • Meting en instrumentatie bij een cleanroom installatie: Enkele belangrijke metingen met betrekking tot contaminatiecontrole zijn deeltjesaantal, luchtstroom en luchtsnelheid, vochtigheid, temperatuur en oppervlaktereinheid. Clean room managers hebben instrumenten om deze factoren te meten.
  • Elektrostatische ontlading (ESD): wanneer twee oppervlakken tegen elkaar wrijven, kan een elektrische lading worden gecreëerd. Bewegende lucht creëert een lading. Mensen die oppervlakken raken of over de vloer lopen, kunnen een turbo-elektrische lading creëren. Er wordt speciale zorg besteed aan het gebruik van ESD-beschermende materialen om schade door ESD te voorkomen. 
  • Ventilatie en suppletielucht: de volumes voor ventilatie en suppletielucht worden bepaald door de hoeveelheid die nodig is om de kwaliteit van de binnenlucht te handhaven en de druk in het gebouw te handhaven. Ventilatie is luchtuitwisseling of vervanging van oude lucht door verse gefilterde lucht. Suppletielucht is de frisse lucht die de lucht die tijdens ventilatie uit de ruimte wordt gebruikt, vervangt.
  • Op druk brengen: Kamers in een cleanroom installatie moeten op een statische druk worden gehouden die hoger is dan atmosferische druk om infiltratie door de wind te voorkomen. De enige uitzondering op het gebruik van een positief drukverschil is wanneer het gaat om specifieke gevaarlijke materialen waarbij overheidsinstellingen de ruimte nodig hebben om onder een negatieve druk te staan.
  • Temperatuur en vochtigheid: Temperatuurregeling is vereist om stabiele omstandigheden te bieden voor materialen, instrumenten en het comfort van het personeel. Vochtigheidscontrole is nodig om corrosie en condensatie op werkoppervlakken te voorkomen, om statische elektriciteit te verwijderen en om een comfortabele werkomgeving te garanderen.

Een constructeur vinden

Climatech bv werkt met een team van geautoriseerde installateurs voor een complete cleanroom installatie, testen en certificering. Bovendien werken Climatech-technici nauw met je samen om vragen te beantwoorden, specificaties te definiëren en betaalbare cleanroom-productiemogelijkheden te bieden voor niet alleen geprefabriceerde cleanrooms, maar ook op maat gemaakte oplossingen. Voor al jouw vragen, meer informatie over een cleanroom installatie of om een gratis offerte aan te vragen, bezoek de pagina climatech.nl.